Programació Dissabte 26 de maig


11 h, La Muralla: Fem percussió, de la música africana al jazz


És ben sabut que el jazz té arrels africanes. Però què carai té a veure un tambor amb el ritme del jazz? Quin és el vincle? Com es passa d'un ritme que es toca amb les mans i amb instruments elaborats amb fusta i pells d'animals a un ritme que es toca amb baquetes, amb plats de metall i amb tambors que provenen de l'exèrcit? En la seva vessant més divulgativa, FEMJazz! proposa una activitat perquè el públic conegui i comprovi de manera pràctica, amb tambors preparats per a l’ocasió, com uns ritmes es van transformar en uns altres.


12:30 h, La Muralla: Ballada de lindy hop amb JMP Trio

Jacob Marcé, guitarra
Juan Pastor, contrabaix
Elisenda Julià, veu

JMP trio s'ajunta amb la voluntat de compartir la música que els fascina i ofereix un repertori de jazz clàssic amb temes de Duke Ellington o George Gershwin, entre d'altres. Melodies popularitzades a mitjan segle XX per Ella Fitzgerald o Billie Holiday en un format reduït i senzill, però amb allò més imprescindible: una bona dosi de swing!

14 h, La Muralla: Arrossada dels 25


FEMJazz! organitza una arrossada oberta a tothom per agafar forces durant el primer dels dos dies amb més activitats del festival. Es tracta de reunir-nos al voltant d’una taula i celebrar plegats els 25 anys al mateix espai on tenen lloc la majoria de concerts. El preu del dinar és de 8 euros, i els tiquets poden adquirir-se als Banys Vells, al bar El Passeig i a la botiga Petit País.

16 h, La Muralla: Joan Mar Trio

Joan Mar Sauqué, trompeta
Joan Casares, bateria 
Manel Fortià, contrabaix

Encapçalat pel trompetista Joan Mar Sauqué (1996), aquest trio planteja un repertori basat en el jazz dels anys 40. No és una època qualsevol; en aquella dècada, el jazz va esdevenir una música molt popular, i es van multiplicar les big bands. Els grans solistes d’aquells conjunts van començar a innovar per acabar generant un canvi de les estructures, tant musicals com socials, del jazz. Així, es va produir la transició d'un tractament totalment intuïtiu cap a l'intens estudi de les possibilitats tècniques de l'instrument, el ritme, la melodia i l'harmonia. Partint de la recerca lligada als seus estudis a l’ESMUC, Sauqué fa sonar melodies recuperades i grans clàssics d’una època imprescindible per entendre el jazz.

18 h, La Muralla: On són les que no es veuen?


Espai d'intercanvi i reflexió al voltant del paper de les dones i de les persones amb altres identitats de gènere en el món de la música. Per què als cartells de festivals, programacions estables... hi ha tan poques dones? Per què la indústria musical segueix sent un món tan masculinitzat? Com s'expressa el masclisme en el món de la música? Com ho viuen, les persones discriminades? En són conscients, els homes, que exerceixen micromasclismes, i de les maneres com ho fan? L’acte estarà obert a la intervenció del públic, i comptarà amb la participació de les activistes feministes Amel Labdouni (gestora cultural i mànager), Paula Grande (cantant, rapera i compositora) i Joina Canyet (pianista i rapera).

21 h, Auditori de l'Ateneu: Krill presenta INVENTS

Laia Vallès, teclats i sintetitzadors
Marcel·lí Bayer, clarinets i saxos
Joana Gomila, veu
Santi Careta, guitarres

La producció pròpia del FEMJazz! 2018, INVENTS, vol ser un homenatge als grups de rock que han existit a Banyoles en les últimes dècades. L’organització del festival ha encarregat a Laia Vallès que reinterpreti cançons de conjunts de la ciutat. La compositora i pianista ha fet una selecció personal de les peces i les ha arranjat en clau de jazz. El quartet Krill s’ha format especialment per a aquesta ocasió i assegura un alt nivell musical perquè el públic redescobreixi peces emblemàtiques del rock local i se sorprengui de l’enfocament que els donarà Krill.

Preu: 8 € - Comprar entrades
Fotografia: Sara Guasteví

23 h, La Muralla: Os meus shorts

Nico Roig, guitarra barítona, sampler
Xavi Lloses, teclats, electrònica
Marcel·lí Bayer, clarinets, efectes
Oriol Roca, bateria

El polifacètic guitarrista Nico Roig (cantautor, guitarrista de Refree i Maria Coma, compositor de peces per a teatre i dansa...) canalitza part del seu torrent creatiu amb Os Meus Shorts, un projecte que, més que un grup, és un bloc de notes sonor. La premissa és simple: tocar idees musicals no desenvolupades, que poden durar des de 30 segons a 3 minuts, i en les quals no predomina cap estil. Imprevisible, com pot ser-ho la vida mateixa: Os Meus Shorts podria ser la banda sonora de les infinites parcel·les del nostre dia a dia. Os Meus Shorts ha editat dos discos, l’últim dels quals, Os Meus Shorts II, va publicar-se el 2014.

00:30 h, La Muralla: DJ Lluís Cardenal


Lluís Cardenal es va iniciar fa més de 20 anys amb un programa a Ràdio Banyoles, Soul Station, al qual va seguir Black Palmer. A partir d'aquí, i de la seva passió per amuntegar vinils a 45 revolucions per minut, va començar a posar música a bars de la ciutat, va passar a punxar a diferents llocs de la península i va travessar fronteres per actuar a les pistes de ball de França, Itàlia i Anglaterra. Ha organitzat diferents clubs dedicats a aquesta música, principalment a Girona (Same Old Beat Club, Wig Club, Margarita's) i també a Barcelona, on actualment coorganitza amb dos amics el club bimensual Take Ivy. A les seves sessions podreu escoltar i ballar un divertit còctel de soul, R&B, funk i jazz.